Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /customers/c/5/c/scenarbelgium.be/httpd.www/plugins/system/easygoogleanalytics/easygoogleanalytics.php on line 87 Wat is poly neuropathie

Wat is poly neuropathie

polyneuro2       Polyneuropathie door chemokuur

Chemokuren helpen weliswaar kankercellen om zeep, maar ze hebben tevens een grote (negatieve) invloed op andere lichaamscellen, zoals de zenuwcellen. Het gaat eigenlijk om een soort 'collateral damage'; schade die als bijwerking van het beoogde succes ontstaat. Je weet wat de schade zal zijn en accepteert bij voorbaat de gevolgen. Het beoogde succes is het doden van de kankercellen en de bijwerking bestaat uit schade aan de zenuwen, ofwel neuropathie.

Neuropathievormen die door een chemokuur veroorzaakt worden, behoren tot de groep van de zogenaamde toxische polyneuropathieën. De polyneuropathie ontstaat al snel na het starten van de chemokuren, neemt toe bij verhoogde doseringen en is progressief, wat inhoudt dat de aandoening steeds erger wordt. Bij het middel cisplatinum kunnen de afwijkingen zelfs na het stoppen van de kuur nog verder toenemen. Chemokuurmiddelen die bekend zijn om het beschadigen van zenuwen zijn anti-kankermiddelen zoals vincristine (Oncovin®), paclitaxel (Taxol®) en cisplatin. Hoe hoger de doseringen - dus hoe meer er van die stoffen in het lichaam terecht zijn gekomen – des te groter de kans is op beschadiging van de zenuwen.

Bij behandeling met de anti-kankermiddelen vincristine, paclitaxel en cisplatin ontwikkelen veel patiënten een polyneuropathie die vooral van sensibele aard is. Dit betekent dat de symptomen bestaan uit gevoelsstoornissen, verdoofd gevoel en pijn. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij de anti-kankermiddelen vincristine en paclitaxel, neemt de spierkracht af. Gevolg is dat je door je benen kunt zakken en dat het bijvoorbeeld veel moeilijker is om een dopje van een fles te draaien, knoopjes dicht te doen of te schrijven.
Gelukkig is polyneuropathie na chemokuren over het algemeen vrij goed te behandelen. Soms herstellen de zenuwen zich zelfs plotseling vanzelf. Helaas bestaan er echter ook genoeg mensen bij wie jaren na het afronden van een chemokuur de symptomen en de pijn nog steeds niet afgenomen zijn.

Publicaties

Scenar in de sport

reacties