Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /customers/c/5/c/scenarbelgium.be/httpd.www/plugins/system/easygoogleanalytics/easygoogleanalytics.php on line 87 Wat is een frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder

Frozen schoulder (stijve schouder)

Als u problemen heeft uw arm boven uw hoofd te tillen, voor uw lichaam langs te grijpen of uw arm achter uw rug te bewegen, dan kunt u een probleem hebben met de bewegingsruimte van uw schouder. Beperkte bewegingsmogelijkheden zijn een vroeg symptoom van een frozen shoulder, wat een algemene term is voor alle oorzaken van bewegingsverlies in de schouder.

Wie lopen er risico?

  • Relatief meer vrouwen dan mannen
  • Het begint meestal tussen het 40e en 65e levensjaar
  • Naar schatting 10 à 20% van de patiënten is diabeticus
  • Andere factoren die aanleg geven tot: een periode van gedwongen immobiliteit, hyper theroidism, cardiovasculaire ziekten (bloedvaten), clinische depressie, Ziekte van Parkinson

Oorzaken van een frozen shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder is onbekend, maar het heeft waarschijnlijk te maken met een onderliggend ontstekingsproces. Het kapsel rond het schoudergewricht wordt dikker en trekt samen. Dit laat minder ruimte over voor de bovenarm om te bewegen. Een frozen shoulder kan zich ook ontwikkelen na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van een ongeluk of operatie aan het gewricht. Normaal heeft slechts één schouder er last van, maar in ongeveer 1/3 van de gevallen is de beweging in beide armen beperkt.

Drie fases van ontwikkeling

Een frozen shoulder ontwikkelt zich langzaam en doorloopt 3 stadia:

Fase één - pijn verergert bij bewegen en is 's nachts vaak slechter. Er is een toenemend verlies van bewegingsvrijheid met toenemende pijn. Deze fase duurt ongeveer 2 tot 9 maanden.

Fase twee - de pijn vermindert en het bewegen is minder pijnlijk. echter, de bewegingsruimte is nu veel beperkter tot zelfs 50% minder dan in de andere (gezonde) arm. Deze fase duurt 4 tot 12 maanden.

Fase drie - het probleem begint zich op te lossen (vermindert). De meeste patiënten ervaren langzaamaan het terugkeren van beweging gedurende 12 tot 42 maanden. Bij sommige patiënten moet er een operatie aan te pas komen om de beweging helemaal te laten terugkeren.

Diagnose frozen shoulder

Uw arts zal waarschijnlijk testen hoe u uw arm kunt bewegen en wellicht ook een röntgenfoto laten maken om andere oorzaken uit te sluiten. Beahndeling is gericht op verlichting van het ongemak en de beweging in en functie van uw schouder weer terug te krijgen.

Publicaties

Scenar in de sport

reacties